Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2006


Hosszú fontolgatás után 2006.Kép február végén határoztam el, hogy gyűjteni kezdem a sörösdobozokat. Az első, amit ezzel a céllal eltettem, egy Rocky Cellar volt. Csak később tudtam meg, hogy a Magyarországon készült egyik legelső doboz is ezen a néven futott. Az első hónapokban a könnyen elérhető üzletek választékát merítettem ki, az egy év alatt összegyűlt 350 doboz még könnyedén elfért a szekrények tetején.

 
2007
 
Egy évi gyűjtögetés után jöttem rá, hogy az interneten lehetne gyűjtőtársakat találni: így találtam rá Pocokcan honlapjára, akinek segítségével gyűjteményem látványosan gyarapodni kezdett. A rajta keresztül megismert gyűjtőkkel a mai napig folyamatosan sikerül újabb és újabb cseréket lebonyolítani. Az ezredik doboz megszerzésére már több polc készítésén és készíttetésén voltam túl, hogy minden kikerülhessen a falakra. Ekkorra vált biztossá, hogy nem csak „futó kalandról” van szó: a dobozok fontos helyet kapnak az életemben.
 
2008
 
Kép Ebben az évben került sor több külföldi utazásra (Lengyelország, Románia, Ausztria), illetve az első cserére külföldi gyűjtővel (Hollandiából), amit azóta még számos követett. Ez év tavaszán először vettem részt a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Egyesült által félévente Budapesten megrendezett találkozón. Ez mindig jó alkalmat kínál a nem túl nagyszámú magyar gyűjtőknek egy kötetlen beszélgetésre, információcserére.

Közben a dobozgyűjtés szenvedélyét sikeresen átadtam  egy jó barátomnak, aki mára tekintélyes (mintegy 1450 darabot számláló) energiaitalos dobozgyűjteményt mondhat magáénak (lásd a képen). Az elmúlt pár évben kölcsönösen segítettük egymást, ami sok szép dobozt hozott mindkettőnk gyűjteményébe.

 

2009


2009 a vásárlás éve volt: még év elején jutottam hoKépzzá egy 600 dobozt számláló gyűjteményhez. Ezt követően ismét az interneté lett a főszerep: a magyar és nemzetközi aukciós oldalak kimeríthetetlen lehetőségeket kínálnak a sörcikkgyűjtőknek, bármit is keressenek.

Ez év őszén jártam először nemzetközi találkozón a szlovákiai Túrócszentmártonban, ahol szintén nagyon  sok szép, jórészt kelet-európai dobozt sikerült szereznem.

Mindezeknek köszönhetően gyűjteményem ősz végére meghaladta a 3000 dobozt. Pesti albérletem szűkössége miatt azonban csak kb. 1600 darabot tudok polcokra rakni, így év elejétől kezdve sokat kartonban vagyok kénytelen tárolni. Utóbbi dobozokat a „raktározás” előtt egyesével fényképezem, és adatbázist készítek hozzá. 

 
2010


Újévi fogadalomként úgy döntöttem, hogy gyűjteményemet 3500 darabban fogom maximálni. Ezért – több gyűjtőtársamhoz hasonlóan – országok szerint (visszamenőleg is) szűkítettem a gyűjtési kört. Így az OCOC és régi acél dobozok mellett ma már csak a következő területekről tettem el dobozt:

Közép-Európa,
Kelet-Európa,
Skandinávia,
Baltikum,
valamint Spanyolországból 0,33-as dobozok.
 
Az év második felében aztán kiderült, hogy ez a módszer sem vezet eredményre, a megoldás sem lesz eredményes, legalábbis rövidtávon nem. Az megoldás végül a következő évre maradt.
 
2011
 
A hosszú 2011-es év kétszer tette próbára a kitartásom és a dobozgyűjtés iránti elkötelezettségemet. Először májusban, majd szeptemberben kellett lakást váltanom, minden dobozommal, cseredobozommal és a hozzájuk készített polcokkal együtt. Ez adta meg a végső lökést ahhoz, hogy az eddiginél sokkal határozottabb megoldást találjak gyűjteményem korlátozására.
 

Teljes gyűjteményem év végén meghaladta a 3600 darabot. Jelenlegi lakásomban mindössze 800 doboz fér ki (további képek a Galériában), a többit családomnál és ismerősöknél kartonokban vagyok kénytelen tárolni. Ennek hatására úgy döntöttem, a gyűjtemény egy részét, nagyjából 300 dobozt mint szelektív hulladékot  kidobom, ennek végrehajtása azonban 2012 első hónapjaira maradt.
A gyűjtési kört is tovább szűkítettem, már "csak" magyar, román, lengyel, baltikumi, OC/OC és régi acél dobozokat, illetve a sorozatokat teszem el.

2012

Még az előző év őszén kezdtem el újra kialakítani dscf5803--789x800-.jpglakóhelyemen a dobozok elrendezését, amit az új év első hónapjaira sikerült befejezni. Nagyjából 800 doboz került ki a falakra, ennél több elhelyezése már a közlekedést nehezítené, és veszélyeztetné a dobozok biztonságát is. Továbbra is célom, hogy olyan nagyságúra építsem le a gyűjteményt, ami könnyen kezelhető és egy helyen együtt tárolható (még akkor is, ha egy része továbbra kartonokban marad). Mindezt persze nehezíti, hogy ha nem is nagy számban, de folyamatosan jutok hozzá olyan dobozokhoz, melyeknek mindenképp helyet kell szorítanom.