Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sörgyári évfordulók - Chisinău Bere

  Az európai sörcikkgyűjtők örömmel tapasztalták, hogy az idén 140. születésnapját ünneplő Heiromania--heineken-set.jpgneken több országban is sörösdoboz sorozatot jelentetett meg. A változó számú (4-6) és változó mintájú dobozokon a sörgyár történetének jelentősebb állomásait elevenítik fel, az akkor használatos címkéket és emblémákat is felhasználva. Magyarországon külön doboz készült Budapest főváros egyesítésének alkalmából, melyre 1873-ban, tehát szintén 140 évvel ezelőtt került sor.


   Cikkem fő témája mégsem
bere-chisinau.jpga legnagyobb európai sörgyárak egyike. Kelet-Európa egy kis országának "nemzeti" márkája 2013-ban ünnepli fennállásának 140. évfordulóját. 1873-ban egy német kereskedő által nyitott sörfőzde az első volt az Moldáviában. A német sörfőzési hagyományokon felnövekvő, ma a főváros, Chisinov (Chisinău) nevét viselő sörgyár jelenleg ugyan a török EFES sörgyári cégcsoport tulajdonában van, de egyben ennek is köszönheti, hogy termékei Moldávián kívül még 5 környező országban is jelentős piaci részesedéssel bírnak.


dscf9562.jpgAmiért ez a dobozgyűjtőknek is fontos lehet: 2013. májusában a cég piacra dobott egy új termékcsomagot Chisinau Jubilee néven. A csomag kettő, egyenként 550 ml űrtartalmú dobozt jelent, rendkívül igényesen kidolgozott mintával. A két doboz egy egymás felé forduló férfi-nő párt alkot, és ami igazán különleges, hogy a nemek közti különbséget a sörök ízében is megpróbálták visszaadni. A gyár honlapja szerint ehhez két külön típusú barna malátát és 4 féle komló használtak fel, valamint ezért döntöttek a hagyományos 500 ml-es doboz megnövelése mellett is, hogy a sörök karaktereit még jobban át tudják adni. Természetesen a jubileumi kiadás is tükrözi az immár 140 éves hagyományt és tapasztalatot: a gyár vezetése arra törekedett, hogy az új dolgokra nyitott fogyasztók mellett a hagyományos ízeket kedvelők se csalódjanak. Szerencsének tartom, hogy sikerült mindkét dobozhoz bontatlanul hozzájutni, így már tapasztalatból mondhatom: ha tehetik, ne csak a gyönyörű kidolgozás, de a íze miatt is figyeljenek ezekre a különleges dobozra.

További információ: http://berechisinau.md